Felsefe

Bu menü sayfası altında sıralanan yazılar felsefe yazılarıdır.

  • İbn Sînâ ve Sûfizm: Nübüvvet ve Riyazet Bağlamında Felsefi İlişki

    İslam felsefesinde, özellikle Fârâbî’nin etkisi altında yetişen İbn Sînâ, nübüvvet teorisini benimseyerek metafiziği düzenler. “Kitâbü’ş-Şifâ Metafizik” adlı eserinde nübüvvet konusuna odaklanan İbn Sînâ, el-İşârât’ta ise bu kavram etrafında yetkinleşme sürecini ayrıntılı bir şekilde analiz eder. İbn Sînâ, peygamberi “ârif” seviyesine yerleştirerek, nübüvvetin zühd, ibadet ve irfan çabalarıyla uyumlu olduğunu savunur. Fahreddin er-Râzî’nin yorumuna göre, İbn……

  • İbn Sînâ ve Fârâbî’nin Metafizik Anlayışları: İrfan ve Nübüvvet Perspektifi

    İbn Sînâ, “el-İşârât ve’t-tenbîhât” adlı eserinde riyazet ve mücahede yöntemlerini detaylıca işleyen ilk filozoflardan biridir. “Makāmâtü’l-ârifîn” bölümünde, züht, ibadet ve irfan konularına ayrıntılı bir şekilde değinmiş, ancak bu bölümün içeriği hakkında farklı görüşler bulunmaktadır.Fârâbî ise “Risâle fî ağrâzi’l-hakîm” adlı eseriyle ontoloji, teoloji ve tikel bilimlerin ilkelerini içeren bütünlüklü bir metafizik kitabı yazmamış, ancak içeriğiyle ilgili……

  • İhvân-ı Safâ’da Felsefe ve Tasavvuf İlişkisi

    Ebû Süleyman es-Sicistânî, Bağdat felsefe çevresinin öncü isimlerinden biridir ve tasavvufa olumlu bir yaklaşım sergilemiştir. Özellikle ilahî isimlere yönelik düşünceleri, sûfi düşünceyle uyumlu bir şekilde ele alınmıştır. Dönemin önemli filozoflarından olan Ebû Hayyân et-Tevhîdî’nin aktardığı bilgilere göre, Sicistânî’nin tasavvuf ve sûfilere olumlu bir bakış açısı benimsediği belirtilmektedir. İhvân-ı Safâ, IV/X. yüzyılda etkili olmuş bir felsefi……